(Used to be) Living in Luleåland

Thursday, November 16, 2006

Melbourne's Unweather (Snow in November)

For my Swedish readers (yes, I have some), this summary from Dagens Nyheter on the strange weather in Melbourne and around Aus:

Reader photo from theage.com.au

Australien har drabbats av en kombination av torka, stormar, buskbränder, snö och rekordlåga temperaturer, vilket förbryllar befolkningen som vanligtvis brukar besöka stränderna så här års.

Kyliga vindar från Sydpolen fick invånarna i Sydney att huttra på väg till arbetet på torsdagen sedan landet noterat den lägsta nattemperaturen på mer än hundra år.Termometern visade på 8,3 grader Celsius, och så kallt har det inte varit sedan november 1905. Med vindens nedkylande effekt "tror jag att temperaturen var kring två grader", sade meteorologen Rob Webb på den australiska vädermyndigheten.

Det för årstiden ovanligt kylslagna vädret har orsakats av vindar från Sydpolen. Den lägsta temperaturen registrerades i Thredbo i Snowy Mountains i delstaten New South Wales. Där föll det snö under natten.
(Här åkte jag skidor i Septembras i +17oC soligt väder!)

I delar av Blue Mountains nära Sydney kröp temperaturen ner mot nollstrecket. Där kämpade också brandmän med bränder som rasar utom kontroll i det snustorra busklandskapet. De kraftiga vindarna försvårar släckningsarbetet.I Queensland i nordost blåste stormar med kraftiga hagel av tak på hus, förstörde bilar och svepte med sig träd och elledningar. Mer än 30.000 hushåll blev strömlösa.Men regnet har inte påverkat vattennivåerna i den torkdrabbade staten, sade vattenmyndigheten talesman Rob Drury.

Delar av Australien upplever den värsta torkan på tio år, vilket har medfört att klimatfrågan hamnat i fokus för den politiska debatten.Premiärminister John Howard är inte längre tveksam om hotet från den globala uppvärmningen. Nyligen har han tillkännagivit en rad initiativ på energiområdet för att minska de växthusgaser som fått skulden för klimatförändringarna.På torsdagen gratulerade en radiostation ironiskt Howard för dennes förmåga att så snabbt kunna ställa om landet från varmt till kallt.

Men meteorologer säger att vädret kommer att återgå till det normala på fredag.
- Efter en kylig start blir det ett mer typiskt sommarmönster med normala temperaturer eller till och med högre i New South Wales. Helt säkert får vi en riktigt trivsam helg i Sydney, lovade Webb.


Yup, a record hot September, and a record cold November. Maybe the polar bears can start migrating south...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home